Однорічний багаторічник Ротики садові / Antirrhinum majus



Собачки, ротики садові або більш офіційно - антиринум. Або рос. Львиний зєв. Вікіпедія пише, що в Україні існує два види: ротики дикі та ротики садові. Багато з нас в полях помічали такі жовтенькі кущики. Ця рослина в Україні заєвлена, як однорічник, має тонкі гіллясті стебла, які у висоту можуть сягати  до 15 см і до 60 см. Листя має зелене забарвлення, деякі види можуть мати листя з червоними прожилками на поверхні. Це такий собі напівкущ з духмяними квітами та тривалим періодом квітування. Дехто рекомендує вирощувати її як бордюрну рослину. Стосовно цього - маю сумніви. Це не просто напівкущ- він ще й розлогий. Тож якщо висадити його вздовж стежки, немає сумніву- потянеться не туди куди нам потрібно. Можливо мова йшла про молоденьку однорічну розсаду, але ж до кінця сезону він всерівно розляжеться.
Це невибаглива рослина, витримує підсихання. В таких умовах квіти будуть дрібнішими і швидко відквітатимуть. Холодний вологий ґрунт їй може зашкодити (стебла які перенесли зиму можуть підгнивати). Не боїться прямого сонця, але і в напівтіні гарно розвивається.
Пізньої осені не поспішайте її прибирати з ділянки, залиште на зиму присипавши ґрунтом. А ранньою весною - не поспішайте розкривати, робіть це поступово відгортаючи землю від основного стебла. І лише після сталого тепла розкрийте зовсім і вона віддячить вам раннім пишним квітування. Не забуваємо зрізати квітоноси, щоб у рослини вистачало сил на утворення нових. Нижню частину з насіневими коробочками перших квітоносів я залишаю для визрівання насіння. Коли здалося, що воно достатньо зріле (сама собі так надумала)- розтираю пальчиками прямо під цей кущ (посіяла) і до осені там може зрости вже нова рослина ротиків (якщо не прополю).
Існує багато сучасних сортів з яскравим забарвленням, та після зими найкраще  себе показали рослини з відтінками червоного. Саме оті "бурячкові" ротики можуть пережити декілька зим, а не одну. Розраховувати на те, що ця рослина житиме у вас десятиліття- не варто, але ж ми нічого  не втрачаємо якщо вона і не перезимує. Бо вона є доповненням квітника, а не головним акцентом.

Коментарі