Годжі китайське - повій європейський чи дереза звичайна або Lycium barbarum відноситься до групи рослин із загальною збірною назвою «вовча ягода».
Важливо, не всі рослини цієї групи мають на людину токсичний вплив – окремий його вид, як і Годжі, мають унікальні цілющі властивості.
Батьківщиною ягоди Годжі вважається Азія, а саме родючі землі гірських долин Гімалаїв і Тибету.
Безліч епітетів застосовують до цих ягід Годжі, такі як: «ягода любові», «ягода щастя», «джерело довголіття»,«плід бажаного довголіття», «червоний алмаз», «райська ягода», «тибетський барбарис». А також, привласнювали різноманітні народні назви – «дереза варварська», приточник, польовий жасмин, дарморос, дерибас та інші.
Вікіпедія пише, що це Повій звичайний[1] (Lycium barbarum L., 1753) — кущ роду повій родини пасльонових.
А я напишу таке. Структура куща. Це листопадний чагарник, справжній неслухняний впертий чагарник з корінням, яке може вдертися на сусідню ділянку і там розвиватися. Намагання стримувати його не завжди приносить результат. Стримувати його потрібно протягом усього сезону, перерва в декілька тижнів і .... він вже заріс. Його лоза вкрита невеличкими, але шипами і може досягати більше трьох метрів. виглядає це приблизно так: ви прищипнули верхівку гілки і вздовж всіє гілки замість листочків утворюється гілка, яка теж матиме довжину... яку ви дозволите. Як висновок - потрібна шпалера.
Тепер про цвіт і ягоди. Початок цвітіння припадає на червень і триває до жовтня. Це виглядає приблизно по такій схемі: цвіте- утворилася ягода- дозріла (стає червона м'якенька)- зірвали- вкоротила гілля - гілля випустило декілька нових гілок- знову квітне- знову ягода.... і так до самих морозів. Цвітіння не припиняє, а отже і ягоди теж утворюються з постійною наполегливістю.
Маю декілька сорті ягід годжі: одні ягідки маю подовжену форму інші "пузаті"; смак теж різний- терпкий, приторний, ніякий (зовсім не виразний). Квіти годжі приваблюють комах, бджоли також полюбляють і ягоди. Ягоди мають тоненьку шкірку, тому коли переспіють в руці може залишитися лише "каша" з ягоди, дуже липка. Сушити такі ягоди (для мене) це просто морока. Стадія "зірвав-висушив" - довготривала. Недосушив і все пропало тому тримаю тільки в холодильнику.
Умови вирощування. Особливих умов для цього чагарника я не створювала (центральна Україна). Але... на початку квітування "балую" водою - гарно проливаю поклавши шланг під кущі. Іноді його вигляд сам може показати, що він хоче пити. Да, да - по ньому видно.
Корисні властивості. Що стосується користі цих ягід, ми з вами стверджувати не можемо, бо наші знання черпаємо з інтернету, а його інформація - це наші з вами знання, таке собі замкнене коло.
Знову цитую Вікіпедію....Плоди повію входять до зборів, що посилюють статевий потяг. Медичні препарати з плодів повію використовують проти діабету та для зниження тиску через дію на судини та нервову систему. Має здатність зміцнювати зір, тонізувати нирки й печінку, зміцнювати імунітет.
Фармакологічні властивості продуктів з повію звичайного вивчалися дослідниками у США[2], Італії[3] та інших країнах, але жодних клінічних підтверджень їх чудодійності не знайдено. Навпаки, було виявлено набагато нижчі показники для вітаміну С та інших потенційно корисних компонентів[4], а також алергенність і у деяких імпортованих зразках — перевищення вмісту пестицидів.
Чи готова я з ним розстатися - НІ (дуже симпатично виглядають ягоди на майже сірій ділянці пізньої осені). А ще, оті його ліани з ягодами я заплітаю у віночок і розвішую скрізь де хожу...
Коментарі
Дописати коментар