Утилізація рослинних залишків

 Є багато думок,  від досвідчених і не тільки, стосовно- куди дівати рослинні рештки з ділянки. Є у мене деякі роздуми та досвід. Прикопувати навколо дерев. Тут не подобалося, що  коли копати рівчак, то шкодимо корінню самих дерев (навіть на штик лопати)- багато не прикопаєш😜. І це якщо під деревами немає газону? 

Якось робили рівчаки на самому городі, потім весною прямо на них висадила огірки (думалося що буде така собі "гаряча" грядка) - прийшлося пересівати декілька разів (ненажерлива медведка все їла та їла). Тож наступний посів зробила поряд з перепрілим листям, а не поверх. І врожай був до пізньої осені. 

Тепер по-черзі роблю, де осінню був рівчак з рослинними рештками - там у мене стежка, а рослини висаджую поряд (такі собі лінійні посадки).

Осіннє мульчування (коли листя залишаємо на ділянці не прибранним). Це теж, таке собі, рішення. Листя може бути хворим, під ним зимуватимуть шкідники. А ще ....ми навіть не помітимо, що під нашими багаторічниками гризуни наробили собі нірок і потихеньку будуть кормитися усю зиму їхнім корінням. 

Моє. Листя складую у мішки - до весни воно зіпріє, зменшиться в об'ємі - ним мульчую вже у новому дачному сезоні. А більш жорстку рослинність скиртую😜 окремо. Іноді в мішки, а весною у компостну кучу. Ще утилізую- імітуючи "зелене" добриво (складаю в бочку/відро, заливаю водою, "грає", рідиною поливаю десь попід кущами/деревами, а зменшену в об'ємі рослинність- у компост). Чому "імітуючи"? .... бо рослинність різна і щоб не розбиратися, що шкодить, що користь.... 

Використовую подрібнювач. Це така чудова штука головне до нього пристосуватися. На своєму я подрібнюю гілки, квіти, стебла овочів. Мій сусід  (пенсіонер) використовує свій подрібнювач- сокира. У нього теж гарно виходить.


Коментарі