Осінь. Листя. Багаторічник.

 У нашому саду листопад.... Уся ділянка вкрита листям, яке згодом втрате свою привабливість, і може наробити нам шкоди. Якщо не вибирати листя із середини деяких рослин то навесні можемо отримати хвору юку, наприклад. Листя юки розташовані шільно одне над одним і залишений там опад почне пріти. Так само, залишене  листя  в середині - може шкодити й іншим рослинам (вівсяниця, міскантус, пенісетум, іберіс, сантоліна, навіть грунтопокрівним - флокс, гвоздичка, арабіс). 

     Це не означає, що ми повинні вигрібати з них все... не розгинаючись. Звісно, за весь холодно/мокрий сезон там ще такого налипне- просто полегшимо життя нашим підопічним.
    Я помітила, що весною теж потрібно провести таку процедуру. Цієї весни моя юка втратила багато листя, бо воно просто відгнило  всередині куща (а я ж вважала її невбиєнною). Так воно і є.  Але цього разу я не врахувала, що пересадила красуню під абрикосу. Можливо є значення, листя якого дерева попаде всереду - але перевіряти не будемо. Просто так зробимо.
     А ще розповім "жахи". До клумби під горіхом ніхто не підходив місяця два, чекала поки зовсім опаде листя і коли нарешті я туди зайшла з граблями.... під хостами, під вівсяницями - нори, та ще й які. Мені аж страшно було там руцями гребти. Думаю, що це миші, бо коріння деяких хост погризене. В моїй практиці- це вперше таке.
Зробила висновок. Листя на клумбах і на городі залишати надовго не можна. Я його прибираю в мішки і так вони до весни стоять. Весною вже зіпрілим листям з мішка - мульчую.

Коментарі